De kracht van thuisbatterijen 

16 december 2024

De thuisbatterij: ideale oplossing, ideale grootte 

De zon blijft hetzelfde, maar de manier waarop we energie gebruiken verandert. Zonne-energie heeft de elektriciteitsmarkt flink veranderd, omdat veel mensen het stroomnet gebruiken alsof het een batterij is. Dit zorgt ervoor dat er soms te veel zonnestroom op het net is. Met een thuisbatterij kun je die overtollige energie opslaan en later gebruiken wanneer het nodig is. Hij neemt weinig ruimte in beslag en kan makkelijk op zolder, in de garage of bijkeuken staan. Maar voordat we verder ingaan op de thuisbatterij, is het goed om te begrijpen hoe het stroomnet en de prijzen werken. 

Geld toe als je stroom koopt? 

Op zonnige dagen wordt in Nederland meer elektriciteit aan het net geleverd dan er wordt verbruikt. Met een dynamisch energiecontract kun je hier slim mee omgaan. Door bijvoorbeeld op een lage prijs stroom in te kopen en op een hogere prijs te verkopen. Het kan zelfs voorkomen dat je geld toe krijgt voor laden bij een negatieve prijs. Dat is nog eens positieve energie! 

Wel de dalen, niet de pieken 

Zoals op elke markt bepalen vraag en aanbod de prijs. Ook op de stroommarkt. De stroomprijs kent echter golfbewegingen, afhankelijk van tijd, wind- en zonne-energie. Een paar voorbeelden: 


Ochtend: De zon is net op, iedereen wordt wakker, weinig zonnestroom, veel vraag en dus hoge prijzen. 
Middag: De zon schijnt volop maar veel mensen zijn niet thuis. Er is weinig vraag en dus lage prijzen.
Avond: De zon gaat onder en mensen komen thuis. Er is veel vraag en dus een hoge stroom prijs.
’s Nachts: Iedereen slaapt. Er is weinig vraag naar stroom en daardoor zijn er lage prijzen. 

In deze schommelingen liggen dus kansen. Kansen die eerst alleen toegankelijk waren voor grootverbruikers met grote batterijen. Maar sinds enkele jaren kan ook jij met een thuisbatterij profiteren van deze golfbewegingen, via een zogenaamd dynamisch energiecontract.


Dynamische uur prijzen 


Dynamische energiecontracten zijn contracten waarbij je per uur een andere prijs voor stroom hebt

Ieder uur heeft stroom de prijs die er op de groothandelsmarkt door vraag en aanbod tot stand is gekomen. Deze prijs geldt voor zowel afname als terug levering. Gemiddeld zijn deze prijzen lager dan vaste of variabele stroomtarieven, maar ze volgen de pieken en dalen van de stroomprijs op de markt. Je wil natuurlijk wel de dalen, maar niet de pieken. Batterijen die slim worden aangestuurd kunnen dat geautomatiseerd voor je doen. Bekende aanbieders van dynamische stroomcontracten zijn ANWB energie, Frank Energie, Budget Energie, Eneco en Vandebron. 

Zonder dat het je energie kost… besparen op je energierekening 

Automatisch laden wanneer de stroomprijs het laagst is en ontladen als-ie het hoogst is. Dat is precies wat een slimme thuisbatterij doet. Zo hoef je niet de hele dag de stroomprijs in de gaten te houden, heen en weer te rennen naar je batterij of een app in de gaten te houden. Alles wordt vanzelf geregeld, zonder dat je iets hoeft te doen. Slim bezig! 

Thuisbatterij is drie keer kassa 

Lage stroomprijzen 

Wanneer de prijs van stroom laag is dan vult jouw batterij zich automatisch met stroom uit je zonnepanelen of met goedkope stroom uit het stroomnet.

Hoge stroomprijzen 

Wanneer de prijs van stroom hoog is gebruik je geheel automatisch de goedkope stroom uit je batterij of levert de batterij de stroom terug aan het net voor de hoogste prijs. 

Stel je voor: het is ’s avonds en de prijs van elektriciteit is hoog. Maar geen zorgen, je hebt je thuisbatterij overdag opgeladen toen de stroomprijs laag was. Dit betekent dat je tijdens de duurste uren van de dag, wanneer je stroom gebruikt, automatisch de goedkope elektriciteit uit je batterij haalt. 

Als je die avond geen stroom gebruikt of minder dan je hebt opgeslagen, kun je de overtollige stroom verkopen tegen de hogere prijs die je op dat moment betaalt. Dit betekent dat je profiteert van de lage oplaadkosten en je voorkomt dure stroomkosten door je eigen goedkope energie te gebruiken. En als je nog steeds energie over hebt, verkoop je die voor een hogere prijs en maak je daar extra winst mee. 

Dus, met je thuisbatterij laad je goedkoop op, vermijd je dure kosten en verkoop je wat je over hebt tegen de beste prijs. Dit systeem werkt altijd, of het nu zomer of winter is, of je nu thuis bent of op vakantie. Zo haal je het meeste uit je energie, altijd en overal! 


Goedkope opslag, Goedkoop verbruik, Hoge opbrengst!