Heb je zonnepanelen en wil je meer halen uit je opgewekte stroom? Goed nieuws: vanaf komende zomer kun je jouw zonnestroom direct verkopen aan buren, familie of anderen. Dit nieuwe model maakt het delen van energie niet alleen makkelijk, maar ook lucratief.
Wat verandert er?
Met de nieuwe Energiewet kun je zelf bepalen aan wie je stroom verkoopt én tegen welke prijs. Dit is een groot voordeel, zeker nu de salderingsregeling in 2027 stopt. Waar energiebedrijven vaak maar 3 tot 4 cent per kWh betalen, kun je bij directe verkoop aan particulieren rekenen op zo’n 12 tot 16 cent per kWh.
Hoe werkt het?
Een slimme meter registreert nauwkeurig hoeveel stroom je levert en hoeveel een ander afneemt. Platformen zoals EnergySwap regelen de administratie en betalingen. Je betaalt een kleine vergoeding voor de service, maar verdient nog steeds aanzienlijk meer dan bij verkoop aan een energieleverancier.
Energie Delen: Praktisch Voorbeeld
Stel je voor dat het ziekenhuis aan het eind van je straat veel elektriciteit verbruikt, bijvoorbeeld voor koelbehoeftes en het opladen van auto’s. Het zou ideaal zijn als jij en je buren de zonne-energie van jullie panelen kunnen delen met het ziekenhuis. Dit geldt ook voor supermarkten en sportclubs, die vaak overdag veel stroom gebruiken wanneer bewoners niet thuis zijn. Het delen van energie vermindert netcongestie, stimuleert zonne-energie en maakt het aantrekkelijker voor burgers om in zonnepanelen te investeren. Dit is extra belangrijk, nu de markt voor zonnepanelen afneemt door het afschaffen van salderen.
Binnen de huidige Energiewet is energie delen echter lastig, omdat burgers alleen energie kunnen delen als ze dezelfde energieleverancier hebben. Dit is onpraktisch, volgens de EU moeten burgers in staat zijn om direct energie te delen, als recht, niet als een marktproduct.
Waarom nu instappen?
De prijs van zonnepanelen is momenteel historisch laag. Dit maakt het een ideaal moment om te investeren. Met de nieuwe mogelijkheden van energiedelen kun je een hoog rendement behalen. Houd er rekening mee dat de prijzen van zonnepanelen weer kunnen stijgen zodra de vraag toeneemt, zeker nu de voordelen van zelf stroom verkopen steeds meer aandacht krijgen. Door nu te investeren, verzeker je jezelf van een maximale opbrengst tegen een minimale investering, terwijl je ook nog profiteert van de salderingsregeling tot 2027.
Wat betekent dit voor de energiemarkt?
Het nieuwe model van energie delen biedt consumenten veel voordelen. Doordat je direct je opgewekte stroom aan anderen kunt verkopen, krijg je meer controle over de prijs en kun je aanzienlijk hogere opbrengsten behalen dan bij verkoop aan energiebedrijven. Dit versterkt de positie van de particulier, maakt het energiemarktmodel eerlijker en stimuleert de overstap naar duurzame energie.
Bovendien zorgt het voor een duurzamer energiegebruik, omdat lokaal opgewekte stroom gedeeld wordt. Dit vermindert de afhankelijkheid van grote energieleveranciers en verlaagt de kosten voor het energienet. Consumenten kunnen profiteren van lagere kosten en meer autonomie, terwijl het ook bijdraagt aan een flexibeler, duurzamer energiesysteem.
Wacht niet langer en haal het maximale uit jouw zonnestroom!